Pleinbest.nl

Inloggen of inschrijven

Wally GloudemansKun je als verbinder geboren worden ?

Na 73 jaar kan ik beamen dat dit het geval is.

Vanaf mijn lagere schooltijd al duidelijk, dat verbinden in je moet zitten.

Er waren jongens die gepest werden door anderen. Ik vond het een uitdaging om daar een oplossing voor te vinden en vond deze in mijn eigen kwaliteiten. Ik had geluk dat ik goed kon leren en sporten en kreeg daarvoor veel waardering in beide kampen. Dit gegeven gebruikte ik om pesters en gepesten tot elkaar te brengen. Bij voetbalpartijtjes bijvoorbeeld zorgde ik altijd dat de gepesten bij mij in het team zaten en natuurlijk wilden de andere goed voetballende spelertjes dan ook bij onze ploeg. Zodoende wonnen we vaak van de pesters, die steeds meer respect kregen voor de  gepesten en dan was het na een tijdje gedaan met het plagen en pesten en keerde de rust weder, ook tot tevredenheid van onze onderwijzers.

Ook bij de organisatie van schoolfeestjes gaven ze mij het een en ander in handen. Zo gaf ik de pesters een taak bij de organisatie en verliep elk feest vlekkeloos. Ik had toen nog niet door dat dat onder verbinden viel.

Muziek.

Na mijn opleiding in de muziek door Huub Jansen, de drummer van de toenmalige Dutch Swing College band en beschouwd als een van de beste drummers van de wereld, kwam ik in de muziekwereld terecht. Waarna ik vele jaren en orkesten later in Best terecht kwam in het jeugdcentrum (tegenwoordig prinsenhof). Daar zagen we dat er iets moois ontstond tussen vele stelletjes die jaren later in het huwelijk verbonden werden. Het mooiste is dat ze dat nog steeds zijn. Ik kom  ze af en toe nog wel eens tegen en dan praten we nog even over die tijd. 

Zo was Ik ook medeoprichter van de groep Armand en vooral onze 3e plaat - Ben ik te min - is tot lengte van jaren een hit geweest. Dat velen zich daar mee verbonden voelden, was te zien op de crematie van Armand waar uit heel het land mensen hun laatste eer bewezen.

Sport.

Na deze periode werd mij gevraagd lid te worden van Bata voetbalclub (nu Wilhelmina boys) waar ik nu 53 jaar lid van ben.

Na mijn eigen kunsten op de grasmat, ben ik de jeugd gaan trainen. Dat heb ik toch 17 jaar gedaan. In het begin werd er wel eens gemopperd over het dumpen van de jongens op zaterdag door de ouders. De leiders voelden zich oppassers. Weer een mooie taak voor mij om iets te bedenken en de oplossing was eigenlijk eenvoudig. Ik vroeg de ouders om bij het organiseren van een jeugdkamp begeleider te worden en in grote getale meldden ze zich aan. Later zijn daar diverse bestuursleden uit voortgekomen en zo werden ook de ouders met de vereniging verbonden.

Wielrennen.

Door deze ontwikkelingen kwam ik ook in beeld bij Colonel Cole, de wielervereniging van Best. Als bestuurslid en PR man moest ik zorgen voor de naamsbekendheid van de club en dat kan alleen door veel organiseren en praten met de middenstand. Het waren gouden jaren met veel leden/sponsors en ook veel begrip en trots van onze inwoners. Dat ging echter niet zo maar vanzelf. We organiseerden zeker 5 wedstrijden per jaar dus 5 keer wegen afzetten en krijg daar maar eens begrip voor. Dat was dus weer nadenken maar samen met burgemeester de Leeuw kwam ik er snel uit. Eerst de bewoners goed informeren. Informeren is interesseren dus klom ik in de pen en schreef maanden vooraf in de plaatselijke krant een stuk waar ik uitleg gaf over het ontstaan van de club en hoe het wielrennen in elkaar zat en zo kregen de vereniging en de bewoners verbinding en dat vond ik belangrijker dan de onderscheiding van de gemeente Best.

Het is een lang verhaal maar in ruim 70 jaar kan veel gebeuren en ik deel dat graag met U.

Radio en TV. 

Mijn volgende periode is die bij omroep Best, ik heb er 8 jaar mijn ding gedaan en ook daar stond verbinding op een voetstuk, wat natuurlijk vanzelfsprekend is als je over radio en tv praat. Ik vond de sport als onderwerp een ondergeschoven kindje en ging me daar op concentreren. Dit in voorbereiding op het item via radio en de week erop op tv. Zo kregen ook minder bekende sporten hun aandacht en kregen ze zelfs nieuwe leden. Ook een reportage over Marinus van Oorschot van de Klaverhoekseweg, die Market Garden had mee gemaakt, en daar een prachtig verhaal over had die onze jongeren deden smullen. Dit is nog steeds te volgen via YouTube. Ook de reportage over Roosje was er een waar veel mensen vooral ouderen die moeilijk ter been zijn hun waardering over uitspraken ook daar weer de verbinding die uitkomst bracht.

Met dit toch wel lang verhaal wilde ik toch ook weer het woord verbinding koppelen aan het begrip voor al die vrijwilligers en waardering naat hen toe uitspreken. Maar het is voor mij duidelijk JA, je moet als Verbinder geboren zijn . 

Ik geef de klomp door aan duizendpoot Heidi van Hak.

Wally Gloudemans.