Pleinbest.nl

Inloggen of inschrijven

Industrie in vroegere tijden in BestBest kent een lange geschiedenis als industrieel dorp, uiteraard was daar de Bata, de diverse klompenfabrieken, sigaren fabriekjes enz. enz. hierover later meer.

Maar ook was er een heuse boterfabriek  "De Beste Boter fabriek"De poort van de “Beste Boter” bevond zich tegenover de huidige ingang van de Koetshuis tuin in het centrum van Best

Arnoldus de Wert richtte in 1873 in het centrum van Best een boterfabriek op. Tot 1896 werd de boter nog met de hand gemaakt door vier mannen en twee vrouwen. In 1896 stopte dat handwerk, want toen werd er een echte stoommachine geïnstalleerd en daarmede was de boterfabriek het eerste bedrijf in Best waar machines met stoomkracht werden aangedreven.
 Op 30 januari 1904 brak er brand uit bij de boterfabriek, die voor een aanzienlijk deel werd verwoest en waarbij veel boter verloren ging. In 1917 gingen ze bij de boterfabriek zelf elektriciteit opwekken om de fabriek en het kantoor te kunnen verlichten. Er werd ook een leiding doorgetrokken naar het in de nabijheid gelegen gemeentehuis om deze van elektriciteit te voorzien.
 Op 1 oktober 1921 zette Adrianus de Wert zijn bedrijf om in een naamloze vennootschap met de veelzeggende naam N.V. Roomboterfabriek “De Beste Boter”.
 Op 7 december 1972 werd de N.V. Roomboterfabriek “De Beste Boter” omgezet in een B.V. met dezelfde naam.
 Bij het 100 jarig bestaan in 1973 was “De Beste Boter” geen fabriek meer waar men boter maakte. Het bedrijf in Best hield zich alleen nog maar bezig met de handel in boter en de export daarvan en had toen een omzet van 30.000 ton per jaar.

Heel kort heeft de locatie nog dienst gedaan als oefen locatie voor de vrijwillige brandweer maar de aangestoken brand bleek door de aanwezige isolatie zo moeilijk te blussen dat het nog dagen is blijven roken.
 In februari 1983 werden de gebouwen van “De Beste Boter” gesloopt en is de Boterhoek gebouwd.


De vermelde gegevens zijn mede samengebracht door Heemkunde kring Dye van Best

Deel dit bericht!

Reacties

Ruud Kroon
30 september 2018

Cor, goed idee om de industrie geschiedenis te bewaren en te delen op deze manier. Ik kijk uit naar het volgende bericht

Peter de Leeuw
1 oktober 2018

Leuk om te lezen Cor! ik zou zeggen: gewoon zo doorgaan!

DinSu Nienhuis-Ip
11 oktober 2018

Leuk verhaal. Wat grappig dat wij ook een boterfabriek hebben.