Werken kost zoveel energie
Van veel mensen met (een vermoeden van) autisme hoor ik de volgende uitspraak : werken kost zoveel energie.
Veel mensen met (kenmerken van) autisme die ik spreek in mijn autisme coachpraktijk, zijn vaak hele fijne werknemers. Ze zijn betrouwbaar, eerlijk en doen altijd hun best om net een stapje meer te zetten.
Om te doen wat er van hen verwacht wordt en om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. En vaak lukt hen dat ook goed.
Ze worden gewaardeerd om hun inzet, kennis en ervaring. Soms ook om hun andere manier van denken of het scherp opmerken van details en afwijkingen van de norm.
Wat is er nodig om je werk goed te doen?
Er wordt echter vaak niet stil gestaan bij wat er nodig is om je werk goed te doen, wanneer je jezelf herkent in (kenmerken van) autisme. Herken jij dat bij jezelf ook? Dat je werkdagen enorm veel energie kosten. Dat je ’s avonds na een werkdag geen puf meer hebt om nog maar iets te doen. En dat je in het weekend vaak ook nog bij moeten komen van je werkweek.
Vergaderingen
Denk maar eens aan de hoeveelheid energie die gaat zitten in vergaderingen en meetings. Vergaderingen die niet altijd volgens een duidelijke structuur lopen en waarbij het onduidelijk is wie nu welk actiepunt op dient te nemen. Waar veel mensen het woord voeren en soms ook nog door elkaar heen praten. Je kunt je voorstellen dat je hoofd na zo’n vergadering of meeting helemaal vol zit.
En soms heb je meerdere vergaderingen en meetings op één dag, waardoor je hoofd aan het einde van de dag een wirwar is van verhalen, mensen en actiepunten.
Hoe moet je dan die dag weer verder met je werk?
Kantoortuin
Of denk aan het werken in een kantoortuin, dat is voor veel mensen met (kenmerken van) autisme echt niet fijn. Overal pratende mensen, mensen die van de ene naar de andere plek lopen. Telefoons die overal rinkelen. Je zit in zo’n kantoortuin ook redelijk dicht op elkaar, waardoor het bewaken van je persoonlijke ruimte lastig wordt. Het is dan vaak een hele uitdaging om op een goede manier de dag door te komen.
Werkdruk
Ook de werkdruk kan heel zwaar voelen voor je wanneer je (kenmerken van) autisme hebt. Hoe geef je hierin goed je grenzen aan? Dit is voor veel mensen lastig, omdat je je hele leven al gewend bent om over je grenzen heen te gaan, om je maar zo goed mogelijk aan te passen aan de rest van de wereld. Wanneer mag je dan zeggen ‘het werk is me echt te veel’ en wanneer moet je nog even doorzetten?
Rust en balans
Eén van de manieren om rust en balans in je werk en leven aan te brengen en je belastbaarheid te vergroten, is om mindfulness te beoefenen. Door met mindfulness aan de slag te gaan, ontdek je welke oefening goed bij jou passen, waardoor je rust in je hoofd krijgt.
Online introductie Mindfulness bij autisme
Op 2 oktober organiseren Wietske Hoekstra en ik een online introductie Mindfulness bij Autisme. Hierin leggen we kort uit wat mindfulness is en waar het je bij kan helpen. Natuurlijk gaan we ook al met enkele oefeningen aan de slag, zodat je zelf kunt ervaren hoe de oefeningen voor jou werken.
Als je na deze kennismaking denkt dat dit iets voor jou kan zijn, dan bieden we een volledige training Mindfulness bij Autisme aan. In deze 8 online sessies leer je alle speciaal voor mensen met autisme aangepaste meditatieoefeningen en hoe je deze in kunt zetten.
Wil jij ook graag meer rust in je hoofd en beter in contact komen met je lichaam? Meld je dan hier aan voor de introductie mindfulness bij autisme.
Training : Introductie Mindfulness bij Autisme
Wanneer : Woensdag 2 oktober om 19.30 uur
Waar : Online
Investering : € 15 per persoon
Zien we jou op 2 oktober? Meld je dan hier aan voor de introductie mindfulness bij autisme.