Het minste dat je als eigenaar van een aardige tuin kan doen, is het opzetten van een compostbak.
Het kan echt een bak zijn, maar het kan ook een hoop in een hoek zijn. Compost stelt niet zo heel veel voorwaarden.
Ik heb zelf zowel plastic bakken als zelf gemaakte houten bakken en her en der ook hoopjes aan tuinafval.
De hoopjes zijn er dan omdat die in de winter een schuilplaats kunnen geven aan alles wat het maar als schuilplaats wil gebruiken. Ik blijf dan ook in de winterperiode van mijn bakken af. Ik gooi er hooguit nog wat op.
Ik heb de compostbakken om mijn eigen tuin- en ongekookt keukenafval tot compost te verwerken. Compost is goed voor de kwaliteit van de aarde in de tuin.
Vaak breng ik daarbij gras en bladeren eerst naar de kippenren. Daar kunnen de kippen dan lekker in rond wroeten en kan het verrottingsproces al op gang gebracht worden. De kippenmest is daarbij een extra verrijking van de compost.
Als het allemaal veel minder volume is geworden krui ik het alsnog naar de compostbak toe.
Dan blijft over het keukenafval van wat al gekookt of gebakken is. Dat kan niet in de compostbak. dat zou immers vies gaan stinken en ongedierte aantrekken.
Daar gebruik ik daarom Bokashi voor. Dat is het fermenteren van dat afval.
Na enkele weken fermenteren begraaf ik het ergens in de tuin. Na twee maanden is het vrijwel volledig tot rijke aarde vergaan.
Daar waar compostering een vrij warm proces is waarbij de warmte in feite de verbranding betreft, daar blijft Bokashi veel kouder. Er verbrandt dus minder en dat houdt in dat Bokashi in theorie dus 'rijker' aan belangrijke stoffen is.
Het mooie van de combinatie is dat ik al sinds 2011 geen enkele keer een groencontainer aan de weg heb hoeven te zetten. Ik verwerk alle groenafval zelf.
Het doet me dan ook eigenlijk een beetje pijn als ik langs de weg de bladkorven zie staan. Dat bladafval is zo prachtig! Daar kan je echt fantastische compost en dus aarde van maken! Maar ja, met mijn compostering en Bokashi heb ik al voldoende.
Meer informatie op: http://www.perma-cultuur.nl/bokashi.html
Op die site ook de nodige foto's.