Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er met mijn inbreng en hoe verloopt het proces?
U leest hier meer over op de pagina Verloop proces.

Wat is er gebeurd met de inbreng die in 2021 gegeven is?
In 2021 heeft u ook meegedacht over de locaties van de laadpalen. De laadpalen die destijds op de kaart stonden, zijn vastgesteld. Ook zijn er nieuwe locaties bijgeplaatst aan de hand van suggesties die we hebben gekregen. Voor de locaties zijn de verkeersbesluiten genomen en worden de palen geplaatst. Op sommige locaties is dit al gedaan en andere locaties staan in de planning van de aannemer die de palen plaatst.

Wat is de volgende stap, als de locaties voor laadpalen bekend zijn?
Voordat de laadpaal geplaatst kan worden, neemt de gemeente een verkeersbesluit. We nemen dit verkeersbesluit om de parkeerplaatsen bij de laadpaal te reserveren voor elektrische auto’s. Dit betekent dat alleen elektrische auto’s hier mogen parkeren om op te laden. Alle verkeersbesluiten die de gemeente neemt, komen in Groeiend Best te staan. Mocht u het niet eens zijn met het verkeersbesluit dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Dit kan tot 6 weken na de publicatie. Hoe u bezwaar maakt, leest u in het verkeersbesluit. 

Wanneer worden de palen geplaatst?
De laadpalen worden niet door de gemeente geplaatst maar door Vattenfall. De laadpalen worden pas na het verkeersbesluit geplaatst. Niet alle laadpalen worden direct geplaatst. Op locaties bij openbare voorzieningen (zoals sportlocaties, winkelcentra en het station) zullen de palen snel geplaatst worden. Op de andere locaties kan de plaatsing iets langer op zich laten wachten. Dit is mede afhankelijk van de planning van Vattenfall.

Waarom mag ik geen kabel over de stoep leggen om mijn auto thuis op te laden?
De gemeente krijgt hier veel vragen over, met name van mensen die geen eigen oprit hebben. Een kabel over de stoep is gevaarlijk, omdat minder mobiele en slechtziende mensen hier over kunnen vallen. Ook kan een kabel moeilijk overreden worden met een kinderwagen, rollator of rolstoel. Daarom is een kabel over de stoep leggen is niet toegestaan.

Kan ik ook zelf een laadpaal aanvragen?
Wanneer u wilt opladen en geen eigen oprit heeft, dan kunt u een laadpaal aanvragen. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Best.