Project


Project GezondBest samen fit

Dat is de naam van dit omvangrijk project van samenwerkende organisaties in Best dat in 2021 is gestart en tot oktober 2023 als project zal gaan lopen om zo mogelijk als vaste dienstverlening in Best te worden voortgezet. Goed om deze naam, ook herkenbaar aan bijgaand logo, alvast te onthouden.

Voor wie is het project opgezet
Zoals deze naam aangeeft gaat het om de gezondheid en fitheid van alle Bestenaren. Eigenlijk voor iedereen die deel wil nemen. Gelukkig slagen velen van ons er al in om gezond en fit door het leven te gaan en natuurlijk komt daar altijd een flinke portie geluk bij kijken. Wel zorgen deze mensen zelf voor voldoende beweging en gezonde voeding, beperken zij hun alcoholgebruik, roken meestal niet en hebben voldoende sociale kontakten.

Dit project richt zich echter op iedereen, ongeacht leeftijd, die nog niet tot deze gelukkige groep behoort en die zich realiseert dat hij of zij toch wat anders zou moeten gaan leven. Daarvoor hoef je niet ziek te zijn of je ziek te voelen. Maar je kunt wat willen doen overgewicht of fysieke ongemakken maar misschien ook met een gevoel van lusteloosheid, moeheid of eenzaamheid.

Deelnemen aan het project kan zonder medische indicatie. Deelnemers volgen in kleine groepen van maximaal 10 personen en onder professionele begeleiding van een lifestylecoach het projectprogramma. Je  verkent in drie maanden waar je aan wilt gaan werken en krijgt de gelegenheid je keuze als kennismaking uit te proberen in het netwerk van diëtisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, sportcoaches en verenigingen.

Waarom dit project
In de gemeente Best is een uitgebreid aanbod aanwezig aan leefstijl-verbeterende activiteiten onder professionele begeleiding. Van bewegen tot voeding, van verslavingszorg tot fitness en van welzijnszorg tot sociaal contact. Toch blijken de mogelijkheden door velen niet gevonden te worden dan wel niet bereikbaar te zijn:

  • Beweeg en leefstijlprogramma’s zijn vaak gericht op genezing en deelname is dan alleen mogelijk als men binnen de zware criteria valt en een medische indicatie krijgt

  • Jongeren tot 18 jaar vallen doorgaans buiten de criteria van de beweeg- en leefstijlprogramma’s

  • Kosten voor intensieve beweegprogramma’s voor chronische aandoeningen zijn aanmerkelijk hoger dan de vergoedingen die daar door zorgverzekeringen voor vergoed worden    

  • Bij een achtergrond van de problemen in chronische stress en een onvoldoende sociaal netwerk, eenzaamheid, verslavingen als alcohol en roken of fysieke- of geestelijke beperkingen zijn de mensen vaak onbekend met de mogelijkheden en schuwen de weg naar de aanbieders

  • De beweeg en leefstijlprogramma’s worden los van elkaar aangeboden, waardoor niet makkelijk is om tot integrale     begeleiding te komen

  • Een probleem van de bestaande aanpak is dat als mensen gestopt zijn zij na enige tijd weer terugvallen. Deels omdat de aanpak onvoldoende integraal is, deels omdat het te kort duurt en/of omdat niet in een vervolgtraject in verenigingsaanbod en     in een sociale context in groepen of met maatjes wordt voorzien.



Ons projectinitiatief beoogt:

  • Toetredingsdrempels voor deelname te slechten. Het programma is daartoe voor iedereen ongeacht leeftijd en verbindt  ook de behandeling van chronische aandoeningen met een   beweegprogramma naar deelname aan reguliere activiteiten

  • Een coördinatiepunt te zijn waarin mensen met problemen van gezondheid, eenzaamheid, verslaving en algemeen welzijn, die hun weg niet kunnen vinden naar een oplossing, om die zonder toetredingsdrempels te kunnen laten deelnemen,

  • waarbij deelname bestaat uit professionele begeleiding tot de juiste weg naar een door de deelnemer gewenste en passende activiteit voor verbetering van zijn situatie

  • en waarbij de begeleidingsperiode wordt     voortgezet tot de ingezette actie en activiteit stand houdt     (waarborg van continuïteit voor de deelnemer).

  • Waartoe het coördinatiepunt contact onderhoudt met alle voorzieningen die Best te bieden hee ft en daarmee afspraken maakt dat deelnemers vrijblijvend kunnen kennismaken met het aanbod van die organisaties.

De doelstelling van dit project is om Best de gezondste gemeenten van Nederland te maken door:

  • Meer bewustwording bij de gehele gemeenschap kweken m.b.t. het belang van voeding, beweging en mentaal welbevinden. Deze bewustwording moet ervoor zorgen dat drempels als schaamte minder worden en dat meer mensen "instromen" in de geïntegreerde programma's. Voor alle mensen in Best gaan we via media en bijeenkomsten bekendheid geven van het programma en het belang van gezond eten, bewegen en sociaal welzijn.   
  • Extra effort te steken in het versterken van sociale netwerken en mensen die geen sociaal netwerk hebben, eenzaam zijn, in die netwerken te betrekken. De bestaande "maatjesprogramma's" moeten daartoe worden uitgebreid.

  • Het opzetten en inzichtelijk maken van netwerken van samenwerkende aanbieders van leefstijl- en beweegprogramma’s.

  • In het project maatwerk trajecten (programma’s) op te zetten door in overleg met het netwerk van programma-aanbieders de trajecten van hen op elkaar af te stemmen en voor lacunes aanvullende trajectonderdelen te ontwikkelen tot lokaal integrale leefstijlprogramma’s.  

  • Het aanbieden van en het stimuleren tot deelname aan dit lokaal integraal aanbod van activiteiten gericht op duurzame verbetering van de gezondheid en het welzijn van de deelnemers voor alle inwoners van Best. Al genoemd de media-aandacht, verder voor bijzondere doelgroepen die buiten regelingen vallen zoals kwetsbaren boven 60 jaar en tussen 5 en 20 volgen worden extra bijeenkomsten georganiseerd waar geïnteresseerden direct kunnen starten met een intake van een integrale aanpak inclusief de verlenging bij slowsport activiteiten.

  • Het faciliteren van naadloze aansluiting voor deelnemer van programma’s aan laagdrempelige lokale reguliere sport- en beweegactiviteiten. Waar nodig met betreffende verenigingen deze slow-sport activiteiten te ontwikkelen. Onderdeel daarbij is het inschakelen van nieuwe maatjesprogramma's in samenwerking met andere organisaties op dit terrein.
      

Projectorganisatie

De SeniorenRaad Best (SRB) met daarbinnen de seniorenverenigingen PVGE en KBO, samen met projectorganisatie Best gezond en met sportfysiotherapeut, gezondheidswetenschapper en ontwikkelaar van beweegprogramma’s G.A. Daane is dit initiatief ontwikkeld om bij te dragen aan "gelukkig gezond zijn" in Best. Door de samenwerking is de doelgroep iedereen in Best ongeacht leeftijd.
De organisatie is een coördinatiepunt voor toeleiding en intake van deelnemers en inzet van programma-uitvoerders. In het project wordt de organisatie opgezet en in werking gebracht.
De organisatie van het project kent daartoe een stuurgroep, twee werkgroepen en een coördinator.
In de stuurgroep voor projectsturing en besluitvorming zitten de initiatiefnemers, vertegenwoordiger van de GGD-Zuidoost Brabant, en als adviseurs een vertegenwoordiger vanuit de gemeente Best en een adviseur PR & communicatie.

In personen bestuurslid Seniorenraad Cor van den Bosch, gezondheidswetenschapper Ger Daane; docent en vertegenwoordiger uit projectorganisatie Best gezond Ruud van der Pas; vertegenwoordiger uit de GGD Zuidoost Brabant Emy van Maaren; adviseur vanuit de gemeente Best Christiaan Simons; PR & communicatie Gert Hemke; voor coördinatie van de uitvoering heeft (professioneel) zitting sportcoach en leefstijlcoach Wilma Hartman. Voorzitter van de stuurgroep, trekker van het project en penvoerder is Cor van den Bosch.

De financiële verantwoordelijkheid is neergelegd bij de SeniorenRaadBest, vertegenwoordigd door de projecttrekker en belegd bij de penningmeester van de PVGE die daartoe een gescheiden administratie/boekhouding voert.

Voorts zijn vanuit de bezetting van de stuurgroep twee werkgroepen actief die de besluitvorming voorbereiden en die de uitvoering vanuit de besluiten in gang zetten. Het betreft de werkgroep uitvoering en de werkgroep PR & communicatie.

De uitvoering wordt in gang gezet en gecoördineerd door een professioneel coördinator. Wat inhoudt dat zij de uitvoering van de programmaonderdelen in onderling overleg en aan de hand van een vastgelegde programma-intake per deelnemer belegd bij de professionele aanbieders, organisaties en verenigingen.

Betrokken organisaties en financiering

Naast de hierboven genoemde organisaties in de projectorganisatie zijn betrokken bij de uitvoering vele professionals van Best zoals huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, sportcoaches en lifestylecoaches.
De uitvoering wordt financieel mogelijk gemaakt door subsidies vanuit de Gemeente Best, Zorgverzekeraar CZ, Fonds Sluyterman Van Loo, de Rabobank, Nationaal Sportakkoord en Nationaal Preventieakkoord (ministerie VWS), Legerbasis Oirschot, SeniorenRaadBest, bijdragen van de deelnemers.

Project-uitvoeringsperiode: 1 September 2021  - 30 September 2023