Programma


Het project GezondBest samen fit heeft meerdere invullingen. Hoofdbestanddeel is het begeleidingsprogramma dat voor iedereen open staat ongeacht leeftijd. Een goede gelegenheid om  eens te overwegen hieraan mee te doen. Mensen van eerdere groepen (van hooguit 10 personen) hebben het namelijk erg gewaardeerd en zijn er ook heel wat wijzer van geworden. Het begeleidingsprogramma staat hieronder nader omschreven onder  ‘projectprogramma’. 

Voor mensen met chronische aandoeningen kunnen in de reguliere programma’s op medische indicatie deelnemen maar het blijkt dat in de praktijk deze programma’s wel curatief werken maar niet de aansluiting geven naar regulier beweegaanbod. Hiertoe is een speciaal programma ontwikkeld dat binnen dit project wordt uitgevoerd. Daarover meer in de toelichting op het ‘beweegprogramma’. 

Tenslotte is en voor kinderen een werkwijze ontwikkelt die in basisscholen kan worden toegepast. Hierover meer in de toelichting onder ‘schoolprogramma’.

projectprogramma

Het programma bestaat uit 10 bijeenkomsten van 2 uur.

De eerste 7 bijeenkomsten vinden plaats in een periode van 4 maanden. Daarna volgen nog 3 terugkombijeenkomsten na  6, 9 en 12 maanden.

Voorafgaand aan de start is er een individuele kennismaking en intake met de leefstijlcoach. Later in het traject volgt een individueel gesprek en een evaluatie.


Het gaat niet alleen over je lichamelijke gezondheid, sport en bewegen, maar ook over je mentaal welbevinden, over goed slapen, over verstandige voeding, je sociale omgeving, hoe een zinvol leven te leiden, hoe je je voorbereidt op je toekomst, over nieuwe dingen ondernemen, over een achteruitgaand geheugen, over onverwachte situaties in huis en nog veel meer.  Bij de meeste onderwerpen is er een professioneel iemand die komt met ervaringen en ideeën. Je praat er onder leiding van een lifestylecoach met de andere cursisten over in een vertrouwde sfeer.  

De lifestyle-coach Wilma Hartman voert vóór de bijeenkomsten beginnen een kennismakingsgesprek met iedereen, peilt halverwege het project in een persoonlijk onderhoud wat je ervan opgestoken hebt en hoe het is gegaan met je voornemens. En enige maanden na de laatste bijeenkomst is er een terugkomstbijeenkomst om te bekijken wat je met alle goede ideeën en plannen gedaan hebt. De eerdere deelnemers hebben ervaren dat je je ondertussen een stuk beter gaat voelen.


Op 28 februari aanstaande start een nieuwe groep. En er is nog plaats! Wil je nog meer weten of denk je erover mee te gaan doen? Kijk nog eens verder op deze website, bel de lifestyle coach Wilma Hartman 06 83992267 of stuur een email met je vraag naar   .


Beweegprogramma

Gezondheid is een groot goed. We wensen elkaar een goede gezondheid toe en velen vinden hun gezondheid het belangrijkste in hun leven. Wie de afgelopen tijd niet fit was, vanwege bijvoorbeeld griep, heeft dit letterlijk aan den lijven ondervonden. Preventie, gericht op het behoud van een goede gezondheid, zou voor veel mensen interessant kunnen zijn.
Een jaarlijkse controle is een goed startpunt om preventief aan een goede gezondheid te werken. Het lijkt logisch om uw gezondheid te laten controleren, zoals u ook jaarlijks uw auto laat controleren wanneer deze enkele jaren oud is.

Daarom bieden diëtiste Nienke van Vroenhoven en sportfysiotherapeut Ger Daane vanaf
1 februari 2023 een Algemene Periodieke Controle (APC) aan.

Nienke en Ger zijn beiden ook bewegingswetenschapper en werkzaam in Gezondheidspunt Best. “Vanuit ons eigen vakgebied kunnen we meerwaarde bieden door gericht advies over voeding en beweging. Doordat we onderling korte lijnen hebben, kunnen we elkaar ook prima aanvullen. “ Nienke en Ger zijn ook betrokken bij het project ‘GezondBest samen fit’. Dit project biedt in Best e.o. een uitgebreid aanbod aan activiteiten gericht op alle aspecten van positieve gezondheid. Het is tot stand gekomen vanuit het lokale Sport- en Beweegakkoord en sluit aan bij het huidige Preventieakkoord.


De APC kent drie varianten. In volgorde van uitgebreidheid zijn dit de APC Basis, APC Plus en APC Ster. De APC Basis bevat een meting van uw lichaamslengte en –gewicht, spier- en vetmassa, bepaling van uw Body Mass Index (BMI) en inschatting van uw energieverbruik.
De APC Plus biedt onder andere ook een handknijpkrachtmeting. Deze uitslag geeft inzicht in uw algemene spierkracht en de mate van uw fysieke getraindheid.
De APC Ster omvat daarnaast vragenlijsten die gericht ingaan op uw gezondheid en leefstijl.
Na elk van de APC’s volgt een adviesgesprek. Dit is omvangrijker naarmate de APC uitgebreider is. In dit adviesgesprek komt uw actuele gezondheid naar voren. Bovendien krijgt u adviezen hoe u uw gezondheid zou kunnen behouden en waar mogelijk kunt verbeteren.

Deze APC’s vormen geen doel op zich. Het geeft wel inzicht in uw actuele gezondheid. Dat kan voor velen een extra aanzet zijn om beter met hun gezondheid om te gaan.
Ruud van de Pas, mede-initiatiefnemer van ‘GezondBest samen fit’ geeft aan “Stel dat u jaarlijks 2 kilogram aankomt, dan weegt u over 10 jaar, maar liefst 20 kilogram meer.” Met alle negatieve gezondheidsrisico’s van dien. Wij hopen dit te voorkomen via de APC’s en gericht vervolgbeleid.

Wilt u meer informatie of dat wij contact met u opnemen om een afspraak te maken, mail dan of .


Schoolprogramma


Voor leerlingen van de basisschool.
Hoe jonger je je bewust wordt van gezond en prettig leven, hoe eerder je je een gezonde leefstijl tot gewoonte maakt. Daarom bieden we in het project ook een aantrekkelijke aanpak voor kinderen en jongeren.

Voor de kinderen van de basisschool is in basisschool De Zevensprong in Best een programma ontwikkeld dat versterkend werkt op het schoolprogramma voor gezondheid. Ronald van Gerwen (sportcoach) en Wilma Hartman (coördinator GezondBest samen fit) hebben in overleg met directie en leerkracht het programma uitgewerkt en toegepast in groep 5.

De basis voor het project GezondBest samen fit is de theorie van Positieve Gezondheid.  

Door integratie van het programma worden de lopende doelen van het schoolwerkplan vanuit Positieve Gezondheid ondersteund, ook anders belicht en beter geborgd. Interessant om te zien dat resultaat al na 2 lessen oplevert.


Positieve Gezondheid in de klas

Een thema als 'Gezond en Lekker eten' wordt in vragen en opdrachten met de klas doorgenomen. Wat is gezond én lekker en wat is vooral lekker? In de gymzaal na een loop, klim en spring parcours iets uitkiezen, uitknippen en vervolgens je ploegmaatje op pad sturen voor dezelfde route. In de klas bespreken de groepjes de resultaten.

Ander thema is ‘wat zijn bouwstoffen, brandstoffen en beschermende stoffen’ en met gebruik van het boek van Chantal Walg ‘Anders op zoek naar gezondheid’ kennismaken met de kameleon die vegetarisch is, omdat hij zijn vriendjes niet wil opeten.