Informatie markt 'Niet-aangeboren Hersenletsel'

Trefpunt NAH Best

Details

Zondag 27 oktober 2019 van 13:00 tot 18:00 uur
Afgelopen

Trefpunt NAH in Best organiseert  een informatiemarkt over de veranderingen door niet-aangeboren hersenletsel, voor jezelf en voor je naasten.

Als je wordt geconfronteerd met niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, klap op je hoofd, hersenbloeding of -infarct, verandert je leven van het ene op het andere moment. Er wordt niet voor niets gesproken over ‘een breuk in de levenslijn’. Het leven vóór het hersenletsel is compleet anders dan het leven mét het hersenletsel. En dit geldt niet alleen voor de getroffene, maar ook voor zijn of haar naasten. Hersenletsel heb je nooit alleen!

Zichtbare en onzichtbare gevolgen
Lichamelijke veranderingen, zoals halfzijdige verlamming, coördinatie- en spraakproblemen, zijn vaak wel zichtbaar. Minder bekend zijn de onzichtbare gevolgen, zoals geheugen- en concentratieproblemen, verhoogde prikkelgevoeligheid, chronische vermoeidheid, veranderingen in karakter en gedrag, problemen met het begrip van taal, seksuele problemen en ontremming (op allerlei gebied). Mensen met NAH krijgen dan ook vaak te maken met onbegrip van hun omgeving. Waarom kom je niet naar een feestje als er niets aan je te zien is en je niet ziek bent? Bovendien, die beroerte is toch al een paar jaar geleden?

Wat het extra lastig maakt is dat er niet één hersenletsel gelijk is aan het andere. Honderd mensen met niet-aangeboren hersenletsel vertellen honderd verschillende verhalen. Wel zijn er veel gemeenschappelijke kenmerken, zoals vaak het verlies van werk, het verlies van je sociaal gewaardeerde rol in de samenleving, veranderingen in relaties en sociale contacten, het gemis van een zinvolle invulling van je leven en een (sterk) verminderd zelfvertrouwen.

Meer begrip
De organisatoren van Trefpunt NAH, Dik Bakker en Jeannette Heijting, vinden het belangrijk om in Best meer bekendheid te geven aan niet-aangeboren hersenletsel, zodat er meer begrip ontstaat voor degenen die hiermee moeten leven.

Waar en wanneer?
De thema-avond ‘NAH zet je leven op zijn kop’ vindt plaats op zondag 27 oktober, van 13.00 tot 18. uur, in de foyer van ’t Tejaterke, Max de Bossustraat 1 in Best.
Aanmelding is niet nodig en de entree is gratis. Iedere belangstellende is van harte welkom!

Over de organisator

Trefpunt NAH Best
Iedere 1e dinsdag van de maand van 19:30 tot 21:30 is er een lotgenotencontact voor mensen met NAH en hun partners Niet-aangeboren herse...... Lees meer