PleinBest.nl

Inloggen of inschrijven

versterken van onderzoeksjournalistiek

 De provincie draagt bij aan het versterken van onderzoeksjournalistiek door hiervoor subsidies beschikbaar te stellen aan lokale media. Donderdagmorgen 1 augustus 2019 kende gedeputeerde Marianne van der Sloot de eerste bedragen hiervoor toe aan Brabants Centrum in Boxtel en PleinBest in Best.

Volgens de gedeputeerde heeft de provincie deze regeling in het leven geroepen om media via onder meer onderzoeksjournalistiek als ‘een kritische luis in de pels’ te kunnen laten fungeren: “Zeker nu onafhankelijke journalistiek meer dan ooit belangrijk is.” Het helpt bovendien om bestuurders op verschillende niveaus scherp te houden, aldus Van der Sloot.

In Best stelde de gedeputeerde de Stichting PleinBest € 8.063 in het vooruitzicht. Namens deze organisatie verzorgen vrijwilligers uit diverse wijken al de website PleinBest.nl, bedoeld om inwoners met elkaar in contact te brengen. PleinBest wil hieraan een magazine toevoegen dat ook ruimte biedt aan onderzoeksjournalistiek. De stichting brengt vanaf dit najaar eerst 6 online-edities uit en komt in april 2020 maandelijks met een papieren editie.

Met het magazine wil PleinBest dieper ingaan op kwesties die in de lokale gemeenschap spelen, zoals dorpsontwikkeling en actuele politieke zaken. Gedegen achtergrondinformatie en een kritische noot zijn daarbij volgens voorzitter Tom Lassing belangrijke bestanddelen. Er wordt een aparte redactie van vrijwilligers geformeerd die met het oog op deze uitgave extern worden opgeleid.

Voorbeeld voor andere media

Gedeputeerde Van der Sloot is nieuwsgierig naar het effect van deze initiatieven. Daarbij sprak zij de hoop uit dat dit een voorbeeld is voor andere media. De provincie heeft voor deze regeling € 90.000 gereserveerd. Initiatiefnemers kunnen zich er nog voor aanmelden.

Wil je ook in aanmerking komen voor de subsidie, kijk dan hier

Bij PleinBest gaan we na deze toekenning van de subsidie nu op zoek naar redactieleden voor het nieuwe magazine. Heb je interesse en lijkt het je leuk om een maandelijks magazine samen te stellen, maar om daar ook voor opgeleid te worden, neen dan snel contact op met Tom Lassing.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.