PleinBest.nl

Inloggen of inschrijven

Lezing Dye van Best goed bezocht

Eerste lezing Dye van Best over Bevrijding van Best goed bezocht.

Woensdagavond 20.00 uur zitten zeker 150 geïnteresseerden in spanning te wachten op de verhalen van Bas van Hoof, Tom Peeters en Christian Dijkhuizen. Zij vertellen over de gebeurtenissen van het 101e Airborne Divisie in het kader van Market Garden.

Aan de hand van foto’s en verduidelijkend kaartmateriaal vertellen de inleiders over de gebeurtenissen en de troepenbewegingen van zowel geallieerden als van Duitse zijde in de omgeving van Best. Ook worden persoonlijke verhalen aangehaald van militairen. Omdat veel archieven door verbranding zijn vernietigd is van de Duitse eenheden veel minder bekend. Van de Amerikanen is juist veel bekend. Zij hebben oorlogscorrespondenten bij zich die gevechtshandelingen vastleggen welke achteraf worden geëvalueerd.

In de loop van de lezing wordt duidelijk dat operatie Market Garden rondom de ‘Sonse Heide’ aan een zijden draadje hangt. Door de geallieerde leiding is geen rekening gehouden met een sterke Duitse weerstand en die is er wel degelijk. De licht bewapende paratroepers staan tegenover een overmacht aan Duitse troepen die ook nog eens zwaar bewapend zijn. Aan beide zijden worden grote verliezen geleden. Bottlenecks zijn de beperkte voorraden die paratroepers bij zich hebben en de gebrekkige communicatie mogelijkheden. Bij de luchtlanding is veel radioapparatuur verloren gegaan en in de strijd worden radio’s vroegtijdig uitgeschakeld.

In ‘De Vleut’ zijn de geallieerden overdag de baas en de Duitsers s’nachts. Voor de mensen die zijn achtergebleven en zich verschuilen in hun versterkte kelders een onzekere en beangstigende situatie. Onder de burgerbevolking vallen slachtoffers. Zo gaat dat een aantal dagen op en neer; het moet voor alle partijen verschrikkelijk zijn.

Uiteindelijk ontstaat er een status quo, zowel de geallieerden als de Duitsers lassen een ‘schijnbare’ gevechtspauze in. De Duitse bezetters in het dorp en de Amerikaanse paratroepers in Sint-Oedenrode. Best blijft bezet gebied en de Duitsers reorganiseren hun verdediging rondom Best. De Amerikaanse paratroepers hebben geen opdracht om Best te bevrijden en trekken verder. Het is voor een bevrijding wachten op de Britse eenheden vechtend op de flanken van de hoofdaanval. Helaas zijn zij flink vertraagd.

Aanstaande woensdag 2 oktober zullen Bas, Tom en Christian vertellen over de gebeurtenissen in het dorp. Er woonden toen ongeveer 6000 mensen in de hele gemeente Best. Velen moesten vluchten en het centrum van Best werd oorlogsgebied. Dat werd het strijdtoneel tussen de Duitsers en eenheden van de 15e Schotse Divisie.

U bent weer van harte welkom in het Prinsenhof om 20.00 uur. Graag tot dan.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.