Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Pleinbest.nl

Inloggen of inschrijven

Buurtverbinders PleinBest
7 november 2018

Gered Gereedschap moet gered worden


Bron:  Eindhovens Dagblad - Wilma Vervoort -

 © Fotopersburo van de Meulenhof BV

BEST - Gered Gereedschap in Best zit nu zelf in de rats en moet gered worden. De vrijwilligers moeten hun werkplaats verlaten aan de Oranjestraat. Daar worden woningen gebouwd.

Gereedschap en elektrische apparaten worden al sinds begin 1998 gerepareerd door de vrijwilligers in de Oranjestraat. Maar rond de komende carnaval moeten ze hun werkplaats verlaten. De hal wordt gesloopt en er worden nieuwe woningen gebouwd.

,,We kregen een brief van de verhuurder”, vertelt Liesbeth van Loosdregt. Ze werkt al sinds jaar en dag bij Gered Gereedschap en doet ook de administratie. ,,Ik zeg tegen mezelf dat het wel goed komt, maar dat ik dan dus wel dingen moet doen om daarvoor te zorgen. Natuurlijk heb ik aan de verhuurder gevraagd of hij iets anders wist, maar helaas. Binnenkort praten we met wethouder Stan van der Heijden. Ik breng het regelmatig onder de aandacht bij Omroep Best en Groeiend Best en ik heb ook de Lions club en de Rotary een brief gestuurd.”

Maar ondanks al deze verwoede pogingen krijgt Van Loosdregt nog nul respons. Ze is op zoek naar een schuur of een stuk van een bedrijfshal waar ze hun werkplaats en opslag kunnen onderbrengen. Ze hebben ongeveer 200 vierkante meter nodig. Een verwarming en een toilet staat ook op het verlanglijstje.

Sociale contacten

,,Het is niet alleen maar het redden van het gereedschap en het recyclen”, aldus Van Loosdregt. ,,Het is ook heel belangrijk voor de sociale contacten. We werken al jarenlang met elkaar samen. De twaalf mensen die hier werken als vrijwilliger hebben veel steun aan elkaar.”

Gered Gereedschap is onderdeel van een landelijke organisatie. Vrijwilligers zetten zich in om oud en kapot gereedschap te repareren of te recyclen. Ze leveren vervolgens pakketten gereedschap aan scholen in het buitenland die dat zelf niet kunnen betalen. Het landelijk dienstencentrum regelt de hele logistiek die daarmee gepaard gaat.

Naast het leveren van gereedschap helpen ze de kinderen ook ermee te leren werken en zelfs om een eigen bedrijfje te beginnen zodat ze op eigen benen staan. ,,Want het is beter om mensen ter plekke te helpen zodat ze zichzelf kunnen redden”, betoogt Van Loosdregt het doel van de club.