Pleinbest.nl

Inloggen of inschrijven

Waarom ben ik lid van Dye van BestUiteraard als eerste omdat ik me interesseer voor de geschiedenis van mijn woonplaats Best. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om oude foto's te zien en die te vergelijken met zoals het nu is. Ook hoor en lees ik graag over hoe dingen vroeger gedaan werden en hoe het er hier vroeger aan toe ging.

Dat heeft in mijn geval niets te maken met een heimwee naar het oude Best, want ik kom oorspronkelijk niet van hier. Ik heb niets met de enorme invloed van de kerk van weleer. Ik denk dat de wereld een betere plek is geworden nu de kerk niet meer oppermachtig in de Bestse samenleving is.

Iedereen mag gelukkig geloven wat hij of zij wil, maar de samenleving richt zich nu tenminste niet meer volledig op wat de kerk wil en denkt dat goed voor ons is.

Toch heeft de kerk in de geschiedenis van Best een enorme invloed gehad. Zonder de kerk was er nooit een zelfstandig Best gekomen. Het was vooral de eeuwenlange strijd met de gelovigen en de kerk van Oirschot waardoor er hier in Best iets ging ontstaan wat prima los van Oirschot kon ontstaan.

Jammer is het dat het letterlijk eeuwen moest duren voor de wens van de bevolking eindelijk gehonoreerd werd. Dat zegt toch wel heel veel over wat voor soort samenleving er toen bestond. Het geeft ook te denken over de huidige samenleving. Luistert het gezag nu wel naar de wens van de bevolking?

Erfgoedvereniging Dye van Best organiseert ook regelmatig lezingen en reisjes. Zo ben ik eens naar een lezing geweest over de logische rol van de kerk en de voeding van de bevolking. Nog niet zo heel lang geleden hadden mensen aan het einde van de winter niet zelden honger. Er zijn nog mensen in leven die zich die tijd nog kunnen herinneren. De meesten echter kennen dat al niet meer. Gelukkig maar.

Wat de kerk heel slim deed, was met haar feestdagen en heiligen de bevolking opvoeden zodat ze minder snel verrast werden met voedseltekorten in de winter. In die zin bracht de kerk indertijd ook orde en beschaving naar de veelal ongeletterde boeren die hier leefden.

De verschillende feestdagen gaven de periodes aan en gaven daarmee aan wat er moest gebeuren op landbouw en voedingsgebied.


Dye van Best organiseert ook wel eens reizen naar andere dorpen of steden. Zo ging ik recent mee naar de oudste stad van België, te weten Tongeren. Er is daar zelfs een deel van de Romeinse muur overgebleven. 

Kunt u zich indenken, een muur van 1900 jaar oud die nog staat? Tegenwoordig zijn we al blij als iets wat gebouwd werd het 50 jaar uitgehouden heeft. Hoe dikwijls slopen we al niet gebouwen omdat ze na enkele tientallen jaren al volledig op zijn?

Ik was er uit mezelf nooit toe gekomen om naar een stad als Tongeren toe te gaan. Ik kan me zelfs niet heugen ooit heel bewust van de geschiedenis van die stad gehoord te hebben. Ook daar was er een zware stempel van de kerk op de stad. De basiliek met haar rijke schatten geeft wel aan hoe belangrijk de toenmalige bewoners het allemaal vonden.

Zo verrijkt me het lidmaatschap van die club me ook nog eens met nieuwe kennis en inzichten.

Daarom ben ik er lid van.

De vraag is natuurlijk... Waarom ben jij er nog geen lid van? Voor die 22,50 euro per jaar hoef je het immers niet te laten.

De reis naar Tongeren ging bijna niet door omdat er eigenlijk te weinig deelnemers waren. 40 was het minimum en het werden er slechts 34. Gelukkig was er binnen de club financiële ruimte om de reis toch door te zetten, maar jammer is het wel dat er uiteindelijk 16 plaatsen in de bus leeg bleven. Ook daarom zijn er nieuwe leden nodig.

Daarbij hebben die nieuwe leden ook kennis en ervaring in te brengen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je van een plek weet waar ook interessante dingen te zien zijn. Daar kunnen we dan de volgende keer eens gaan kijken.

Opgeven bij deze erfgoedvereniging kan hier: https://sites.google.com/a/dyevanbest.nl/dyevanbest/

Deel dit bericht!

Reacties

Jos van Spelde
6 september 2018

Ik heb mij zojuist aangemeld als lid.
Erg belangrijk voor iedereen in Best.

Dennis van Eck
7 september 2018

Tom even een vraagje. Ik ben lid en secretaris van toneelvereniging de Narrekap en we zijn bezig met de selectie voor een nieuw stuk voor volgend jaar september. Nu denken we eraan om iets te gaan doen dat gerelateerd is aan 200 jaar best. Hebben jullie iemand in jullie gelederen die ons daarmee wil helpen of een samenwerking willen aangaan om iets uit de geschiedenis van best in een toneelstuk te brengen ter gelegenheid van 200 jaar Best. Met vriendelijke groet, Dennis van Eck. Ps misschien handig om het contact per mail voort te zetten via

Tom Lassing
10 september 2018

Hoi Dennis, Het beste is even de secretaris van Dye van Best aan te schrijven (Zie website link in artikel) Je hebt dan de beste kans.