40 DAGEN ZONDER VLEES: GEWOON DOEN!
Dialoogwandelingen, samen koken & eten
Het vereist moed om de dialoog aan te gaan en elkaars zienswijzen te respecteren als het over vlees gaat. Vooral in een landelijke gemeente als Best, is het V-woord nauwelijks een issue op de duurzame agenda. Willen we als dorp duurzaamheid in de praktijk brengen, dan is dit het moment om het bespreekbaar te maken. Ook al raakt het ons persoonlijk en ook al vliegen we elkaar erover in de haren. Wel of geen vlees eten? Waarom is dat zo gepolariseerd? Er zijn zoveel nuances aan te brengen. Wie brengt de moed op om hierover met elkaar in gesprek te gaan?
Naast dialoogwandelingen, komen er 3 dagdelen om samenzonder vlees te koken & te eten. Ik kies voor de dialoog tijdens het wandelen, omdat we elkaar dan meer ruimte geven. Bij het koken gaan we uit van de dagelijkse praktijk. Zonder vlees suggereert direct dat u wat gaat missen. Aardappels,groente en … ?? Maar bij deze maaltijden laat ik u ervaren dat we een complete en verantwoorde maaltijd kunnen samenstellen. De deelnemers leren van elkaars ervaring. En het eindresultaat wordt verrassend lekker.
Bij de concrete invulling van ‘40 dagen zonder vlees,’ laten we elkaar volledig vrij in de interpretatie. Of u nu wel of geen vis eet, gevogelte, eieren: het is aan u. Kiest u ervoor om het vleesgebruik in deze periode wat terug te schroeven: uitstekend. Eet u helemaal geen vlees: prima. Juist de dogma’s hebben er voor gezorgd dat we hier als kemphanen tegenover elkaar zijn komen te staan. Dat is betreurenswaardig, want daarmee is de dialoog over zo’n belangrijk onderwerp een heet hangijzer geworden.
Is het niet intrigerend om eens kijken waarom de emoties zo hoog oplopen als we over vleeseten praten? Ik herken mijzelf daar ook in. Laten we hier samen de nuance zoeken.
Toch wil ik binnen deze dialoog de feiten benoemen. “De vleesproductie drukt de grootste stempel op het waterverbruik. Een kilo rundvlees vraagt 15.145 liter water. Vooral voor de granen en andere gewassen die de dieren eten.” O.a. voor koeien en schapen geldt een forse methaanuitstoot, belastender dan CO2. Deze en andere feiten gaan we uitwisselen. Wat is waar, wat is onzin en hoeveel water kost de productie van bijvoorbeeld sojaproducten en kaas. Zijn er duurzame alternatieven die echt lekker zijn?
Is dit een politiek thema? Dat zou het zeker moeten zijn, maar als je de kiezer voor je wilt winnen, wat doe je dan? Is Best al klaar voor een bredere dialoog over duurzaamheid? Durven we hier een langere termijn visie te ontwikkelen die de nodige weerstand zal ontmoeten?
Albert Heijn durft hier een belangrijke stap te zetten, in de Allerhande vindt u de aankondiging van de Nationale Week Zonder Vlees: 5 t/m 11 maart 2018, #weekzondervlees. Kijk voor inspiratie op de NWZV-Facebookpagina, Instagram of Twitter, weekzondervlees.nl
Thema- en dialoogwandeling ’40 dagen zonder vlees’: woensdag 14 februari 9.00 uur, zaterdag 17 februari 14.00 uur. Kosten: 3 euro. Graag vante voren aanmelden! Verzamelen fietsbrug, boskant.
Samen koken & eten: 27 maart 11-15.00 uur, 12 april 16-20.00 uur, 17 april 11-15.00 uur. Graag van te voren aanmelden. Locatie in Best, afhankelijk van het aantal deelnemers. Deze dialoogwandelingen en kook & eet workshops, zijn een initiatief van Dryadis. Zie FB of website: Dryadis.wordpress.com of mail voor info Ilse Bos: of bel: 06 - 57 84 04 21.